طراحی نما
طراحی نما یک الگوی طراحی ساختاری از یک فضا است که به آن شخصیت می بخشد .
به طور کلی طراحی نمای ساختمان هویت آن را آشکار می کند. همچنین طراحی نمای ساختمان به شدت بر ارزش اقتصادی آن تأثیر می گذارد. از این رو همواره طراحی نما جایگاه ویژه ای برای سازندگان دارد و آنها را برای همکاری با یک شرکت معماری و طراحی نمای ساختمان برای آماده سازی یک طرح نمای ساختمان حرفه ای طبق اصول طراحی نما و ضوابط طراحی نما از نمای ساختمان یک طبقه تا نمای ساختمان 5 طبقه البته با در نظر گرفتن قیمت طراحی نما ترغیب میکند، نمای بیرونی یک سازه و در کل طرح نمای ساختمان می تواند افراد را برای دیدن فضای داخلی آن مشتاق ترکند.
بنابراین طراحی نما قبل از نحوه ساخت می تواند به شدت بر جذب مشتری و فروش یک سازه تأثیرگذار باشد. همچنین نمای ساختمان بخشی از فضای شهری است و در زیباسازی فضای یک خیابان یا یک محله نیز بسیار مؤثر است. پس باید تمام اصول طراحی نما در نظر گرفته شود و به سه مورد اصلی سبک سازه، کاربری ساختمان و مصالح مورد استفاده توجه شود. مجری و طراح نما باید از تجربه و مهارت کافی برای ایجاد تناسب بین سبک، کاربری و متریال سازه برخوردار باشد. این کار باید بر اساس اصول و استاندارد های موجود و آخرین ضوابط طراحی نما انجام شود.
طراحی نما رومی
امروزه یکی از مدرن ترین نماهایی که معمولا در ساختمان های مدرن و یا نمای ویلا استفاده میشود نمای رومی است . اجرای نمای ساختمان رومی میتواند با انواع سنگ های طبیعی و یا سیمان سفید صورت بگیرد . نمای ساختمان رومی از جدیدترین نوع از نماها است که امروزه در طراحی نمای ساختمان از آن استفاده می شود . هر چند که اجرای آن هزینه های زیادی برای کارفرما ایجاد میکند اما به دلیل زیبایی بسیار زیاد آن و همچنین خاص بودن این سبک در میان نما مدرن ساختمان ها طرفداران زیادی را به خود جذب کرده است به صورتی که بسیاری از افراد که مالک ساختمان ها هستند . بیشتر نماهای رومی با سنگ تراورتن اجرا می شوند که به علت فراوانی معادن تراورتن در ایران قیمت مناسب تری نسب به سنگ های دیگر دارد. همچنین از سیمان سفید نیز در اجرای نما رومی استفاده می شود که نیازمند مهارت بیشتری نسبت به اجرای نمای رومی سیمانی است، اما به دلیل هزینه کمتر نسبت به سنگ سازندگان این متریال را ترجیح می دهند.

نمای مدرن
نما مدرن مانند دیگر سبک های طراحی دارای ویژگی های مخصوص به خود است و یک نمای مدرن باید از اصول ، نمادها و ضوابط طراحی مدرن پیروی کند .
برای طراحی و اجرای نما مدرن از دو یا چند نوع متریال و یا رنگ در نمای خارجی استفاده میشود و تفاوت اساسی آن با نما کلاسیک در میزان تزیینات آن است اما در طراحی نما مدرن بر تعداد متریالهای استفاده شده و یا بیشتر شدن شکستگی در فرمها تاکید میکند به این منظور نقوش و طرح های افقی و یا عمودی به طور ترکیبی و با سلیقه ی طراح و در خواست کارفرما در کنار هم چیده میشود تا یک اثر منحصر بفرد و ویژه را در سطح شهر بوجود آورد که البته به تازگی برای طراحی و اجرای نما از شهرداری آیین نامه و ضوابطی تعریف شده است که استفاده از تعداد و نوع متریالهای مصرفی را کنترل و با استفاده از فرمهای غیر متعارف و گاها غیر ایرانی جلو گیری میکند.

نمای کلاسیک
نمای کلاسیک که اغلب با عنوان نمای رومی شناخته میشود یکی از سبک های طراحی نما است که با وجود اینکه تاریخچه ی ورود آن به ایران مشخص نیست اما در چند سال اخیر وارد ساختمان سازی کشور ما شده است و توانسته است جایگاه ویژه ای به خود اختصاص دهد و در واقع استفاده از آن بسیار رایج شده است . بیشترین طرفداران این سبک بین تعدادی از سازندگان و خریداران ساختمان است و اغلب در ساختمان های مسکونی مورد استفاده قرار میگیرد .
دلیل ترویج این سبک از نما و استفاده بیش از حد از ان نیاز به مطالعه و آسیب شناختی دقیق دارد اما عمده ی دلیل آن را میتوان این باشد که امروزه در کشور ما سبک و سیاق خاصی برای طراحی وجود ندارد تا بتواند ذهن و رضایت مشتریان را به خود جلب کند و به این ترتیب این سبک وارداتی و زیبا میزان قابل توجهی از سیمای شهری را در بر گرفته است .
از ویژگی های این سبک استفاده از تزیینات و ابزار خوردگی های بیش از حد است و معمولا این نماها به صورت تک رنگ اغلب با سنگ و یا سیمان طراحی و اجرا میشوند .

نمای اسکای لایت
از اسکای لایت اغلب در پروژه های خاص و لوکس استفاده می شود ، اسکای لایت تاثیر بسیاری بر ارزش فضا و نمای آن می گذارد و استفاده از آن در انواع ساختمان ها با کاربری های متنوع امکان پذیر است . حال ممکن است برای شما این سوال پیش آید که اسکای لایت چیست ؟ این سقف از طریق باز کردن قسمتی از سقف و تبدیل آن به سقف شیشه ای یا پلی کربنات ایجاد می گردد ، اسکای لایت یک ساختار بسیار متفاوت و زیبا می باشند . در این نوع طراحی به جای استفاده از مصالح همیشگی برای طراحی و ساخت سقف از شیشه استفاده می شود .
نمای اسکای لایت از لحاظ ساختاری به دو دسته ثابت و متحرک تقسیم بندی می شود که با توجه به نیاز و ویژگی فضای مورد نظر طراحی می گردد . به عنوان مثال اگر فضای مدنظر نیاز به تهویه داشته باشد و یا جزوه فضاهای پر رطوبت ساختمان باشد . از نوع متحرک آن استفاده می شود در فضاهایی همچون سرویس بهداشتی ، حمام و همچنین آشپزخانه می توان از این نوع استفاده کرد اما اگر اولویت بهره مندی از نور طبیعی باشد روش ثابت طراحی و اجرا می گردد . از این روش اغلب در مکان هایی همچون زیر شیروانی یا راه پله استفاده می گردد .
اسکای لایت از لحاظ ظاهری و کاربردی به چند دسته تقسیم بندی می شود ؟
- اسکای لایت ثابت
- اسکای لایت متحرک
- اسکای لایت لوله ای
- اسکای لایت محدب
- اسکای لایت خصوصی

نمای ترکیبی
امروزه با رقابتی شدن بازار مسکن و همچنین ارائه طراحی نما به شهرداری و دفاع از طراحی انجام شده طبق ضوابط و اصول شهرداری که باید در کمیته نما و منظر شهری تصویب شود به همین دلیل طراحی نما از یک دیدگاه لوکس بودن و زیبایی تبدیل به یک موضوع الزامی برای تمام ساختمان ها شده است.

سبک های مختلف در مورد طراحی نمای ساختمان :
طراحی نمای کلاسیک : طراحی کلاسیک که در ایران بیشتر نما رومی شناخته میشود به نوعی بر طبق ساخت و ساز سبکی می باشد که وارد ایران شده و به مدت زیادی نیست که رواج پیدا کرده است جز اینکه در ایران نمای رومی شناخته شده که برگرفته ار سبک کلاسیک و ترکیب سبک معماری دوران باستان ایرانی می باشد ولی رواج این نوع نما در سه یا چهار دهه اخیر می توان دانست که اکنون در بین مردم محبوبیت زیادی پیدا کرده است . طراحی نمای کلاسیک که بیشتر از متریال سنگ انجام میشود با تناسب ها و تقارن اجزا و ستون ها و سر ستون های بلند همراه می باشد که نشان گر عظمت و شکوه ساختمان می باشد .
طراحی نمای مدرن : طراحی نمای مدرن که برگرفته از سبک مدرن بوده بر گرفته از اصول و قوانین معماری مدرن می باشد که تفاوت آن با طراحی کلاسیک در حذف تزیینات و کمتر شدن عناصر انها بر روی نما که بر خلاف طراحی کلاسیک استفاده کردن از متریال انجام شده بیش از یک نوع می باشد که مصالح استفاده شده همراه با شکستگی فرم ها و به کار بردن فرم های نامتعارف ، به صورتی که بهم ریختگی نما را نشان میدهد که هدف از این کار جذاب شدن بیشتر نما را نشان میدهد که امروزه شهرداری ضوابطی مشخص کرده که از بیشتر شدن تعداد مصالح و بهم ریختگی بیش اندازه نما جلوگیری کند .
طراحی نمای کمینه : طراحی نما با سبک مینیمالیسم که نوعی از دیگر نماها می باشد که موارد طراحی و ساخت آن در ایران چندان زیاد نیست که در این طراحی ها همانطوری که از نامش مشخص می باشد بیشتر نشان گر سادگی و جدا از هرچه تزیینات زیادی و به کار بردن فرم های ساده و صریح و کاربرد کمتر تعداد مصالح می باشد در این سبک معمولا از یک یا دو نوع مصالح بیشتر استفاده ندارد که امید است در آینده بیشتر از این طراح ها استفاده شود تا از فرم های شکسته و مصالح بیش از اندازه در طراحی نمای ساختمان کاسته شود .
طراحی نورپردازی نما
متریال مورد استفاده در نورپردازی نما رابطه مستقیم با نوع مصالح مورد استفاده در نما دارد. در ساختمان های با نمای کلاسیک و رومی استفاده از چراغ های پرتابی مشابه جت لایت و وال واشر، بهترین گزینه برای نمایان ساختن المان های نما می باشند و استفاده از چراغ های خطی هوشمند (SMD Pixel) در نماهای مدرن شامل نمای شیشه ای (Frame less و Face cap)، سرامیک یا کامپوزیت مناسب تر می باشد.
تفاوت نورپردازی در ساختمانهای مختلف :
• ساختمانهای مسکونی: در ساختمانهای مسکونی، نورپردازی نما علاوه بر زیبایی، باید به ایجاد حس امنیت و آرامش نیز کمک کند. در این نوع ساختمانها، میتوان از نورهای ملایم و گرم برای ایجاد فضایی صمیمی استفاده کرد.
• برجها: نورپردازی برجها باید چشمنواز و نمادین باشد. از آنجایی که برجها ارتفاع زیادی دارند، میتوان از نورهای پرقدرت و رنگهای متنوع برای ایجاد جلوههای بصری خاص استفاده کرد.
• ساختمانهای ویلایی: نورپردازی نما ویلا باید با محیط اطراف هماهنگ باشد و به ساختمان هویت ببخشد. در این نوع ساختمانها، میتوان از نورهای طبیعی و مصنوعی برای ایجاد فضایی دلنشین و آرام استفاده کرد.

تاییدیه نمای شهرداری
در پی قوانین و استانداردهای جدید در رابطه با طراحی نما ساختمان و سبک طراحی نما کلاسیک در تمامی مناطق 22 گانه تهران و در پی آن مسئله ی تایید نما و مشکلات پایان کار که برای مالکان و سازندگان ایجاد می شود تمامی نمای ساختمان ها و المان هایی که در آن ها استفاده می شود به سمت معماری اصیل ایرانی پیش می رود .
خارجی ترین قسمت از ساختمان نما است که به طور مستقیم یا عوامل جوی بسیار شدید تماس دارد به همین دلیل لازم است تا در انتخاب نوع مصالح و متریال ها توجه لازم را داشت تا اولا در مقابل عوامل جوی مقاومت بالایی داشته باشد و در کنار آن زیبایی و وقار ساختمان را حفظ کند . نمای یک ساختمان لازم است تا با نماهای ساخته شده در پیرامون خود هماهنگی داشته باشد و به این ترتیب هر طرحی که برای نما اجرا میشود می تواند بر نماهای دیگر تاثیر گذار باشد و در مجموع این نماها سیمای شهری ما را تشکیل می دهند . برای طراحی و اجرای نما می توان از انواع مصالح ساختمانی استفاده کرد متریال هایی مانند آجر ، سیمان ، سنگ ، چسب و یا انواع ورق های فلزی ( کامپوزیت ) و …
همانطور که طراحی و معماری داخلی ساختمان از اهمیت زیادی برخوردار است، نمای ساختمان نیز یکی از مهم ترین بخش ساختمان محسوب می شود. چرا که اولین ارتباط افراد با ساختمان از طریق نمای آن می باشد، علاوه بر موارد ذکر شده طراحی نما از اهمیت ویژه ای برخوردار است. چرا که این موضوع شامل بخش شهری نیز میشود و فقط مختص ساکنین آن ساختمان نیست.
گروه معماری راز با تکیه بر توان بالای گروه طراحی خود و شناخت ضوابط و قوانین شهراداری همواره تلاش میکند تا طرحی متناسب با عملکرد ساختمان را ارائه دهد و در عین حال تمام ملاحظات قیمت طراحی نما را بابت طراحی نما مدرن و نما کلاسیک را دارد و در این زمینه از نرم افزار طراحی نما ویژه ای بهره میبرد و انواع سفارش طراحی نما را با دیده منت میپذیرد.